Блог

Дизайн на кухня,трапезария и дневна

1

Комбинирането на кухня-трапезария-дневна: За и против

Предимствата на този избор включват:

-получаване на голямо пространство, което отваря големи възможности за реализация на различни подходи за дизайн, решения и идеи, които е невъзможно да се приложат в малки пространства;

-Възможност домакина да общува със семейството или гостите си, така няма да се отделя от тях и спокойно ще продължи разговора.

-подобно решение е оправдано, особено за семейства с малки деца, защото майките, при приготвяне на храна, продължават да следят детето си. В същото време размерът на стаята позволява на детето да бъде на сигурно място, далеч от тавите, кипенето, газта, острите ножове и други кухненки опасности.

-повече светлина- когато са отделени, помещенията имат по един или два прозореца, след сливането им, зоната ще стане много по-светла.

– няма нужда от пренасяне на съдове и храна от едната стая в другата, като обикаляте по коридора.

А ето и недостатъците:

-миризмата на храна – дори аспиратора да е много мощен, някои много силни и специфични миризми все още може да се разпространят из стаята;

-странични звуци – миялна машина, микровълнова печка или кафемелачка. И хладилника може да се наложи да бъде заменен от по-тих;

-повече внимание на чистотата- ако при две отделни зони можете да скриете останалите мръсни чинии в мивката, то тук е почти невъзможно. Дори най-малките детайли се виждат.

Изберете оформление на кухнята

Естествено, избора на плана е пряко зависимо от площта, която се получава чрез комбиниране на помещенията:

-за просторни големи стаи може да се оформи остров(или полуостров), кухненски бокс или кухня-студио. Това може да включва мебели, които се определят от буква П или кухненски ъгъл.

-за по-малко студио, може да се оформи в буквата Г и да се добави кухненски бар.

Съвет! Ако изберете да съедините помещенията, мебелите трябва да са в един и същи стил, за да се запази единството.

Дизайн на кухни-трапезария-дневна: зониране на пространство

Когато обединявате двете помещения, е необходимо да се внимава със зонирането, т.е. да не изглеждат визуално разделени.

Предлагаме ви няколко метода, за да не се случи това:

– бар – неговата роля е да действа като конструирана “фалшива стена”.

-подиум – кухнята може да бъде леко повдигната чрез изграждане на един вид подиум на 5-15 см Този подиум може да изпълнява не само функцията на зониране, но и ще помогне да скрие тръбите и кабелите.

-различни настилки- използването на различни подови настилки(мокет,плочки,ламинат), може визуално да раздели зоните.

– остров – както и бара, създава илюзия за “фалшива стена”

– маса за хранене – може да се монтира между кухнята и хола. Като допълнителен разделител може да се монтират и тавански лампи, висящи ниско над нея. Това визуално ще разделя пространството.

-леки прегради – те частично отделят кухнята от хола. Могат да бъдат преносими, сгъваеми или плъзгащи;

-цвят – може да се използва за идентифициране на границите между различните функционални области. Така например, в кухнята може цвета да е с по-неутрални нюанси, а за хола и трапезарията да се използват по-ярки и наситени цветове.

 

 

 

 

 

 

12.10.2016
Кухня в стил Арт Деко: тънкостите на хармоничен интериор
17.10.2016
Мебели за дневна в класически стил: в търсене на границите между луксa и кичa